Estius a Cervelló VI, by Xesc Potarroja

Quadren d’estiu 6

Santoral de 19 de setembre: festa de Santa Maria de Cervelló. (Anteriorment va ser el 25 desetembre).

El poeta Bertran i Oriola va venir alguna vegada a l’Aplec de Santa Maria a Cervelló i sabem que va fer uns goigs dedicats a la santa que els van cantar en un dels aplecs. Per ara només hem trobat aquesta poesia: A Santa Maria de Cervelló.

 


Manuel Bertran i Oriola (Cardona, Bages, 1901 – Barcelona, 1976) fou un poeta. Autodidacte, començà a escriure cap als 25 anys. Conreà la poesia religiosa en diàlegs i meditacions que denoten una influència de Ramon Llull, Sant Joan de la Creu i la patrística. L’any 1974 fou proclamat Mestre den Gai Saber.

A finals dels anys 1930, un fet excepcional va fer que Carles Cardó, escriptor va traduir a l’italià poemes de diversos autors catalans, entre ells, un de Bertran i Oriola. Un exemplar d’aquesta obra va arribar a les mans de Pier Paolo Pasolini, el qual va quedar fascinant pel seu contingut i per la llengüa en què estava escrit. A partir d’aquell llibre s’adonà que, com el català, la seva llengua materna el friülès podia ser normalitzada i va començar a escriure poemes en aquesta llengua i traduir-ne de litalià a aquesta llengua. (A Itàlia, a és a més de l’italià hi ha moltes llengües com: ladí, alemany, francès, català, occità, francoprovençal, friulès, napolità, sicilià, eslovè, vènet, llombard, sasserès, albanès, grec, bavarès llengua sarda i croat…)

 

                                                  Manuel Bertran a Ramon Armengol