Elena Kudryashova al Vila de Roses, by Radio Pedret

La cultura catalana feta art per una artista russa, Elena Kudryashova, s’exposa a Roses

Per    01/08/2016

L’artista russa, veïna de Vilajuïga, presenta el seh treball ‘Tradicions de Catalunya’ a la Ciutadella

 

Setze anys fa que la pintora Elena Kudryashova va aterrar a Catalunya provinent de Rússia, on va cursar Belles Arts.
I quan va arribar a casa nostra, “el que volia era adaptar-me i entendre la seva gent, i per això no és suficient amb aprendre el seu idioma, havia de conèixer les seves llegendes, els seus símbols, les seves tradicions i, en definitiva la cultura catalana”.

I va aprendre i conèixer les llegendes, els símbols, les tradicions i cultura catalana “i algunes són semblants a Rússia, com per exemple, el Sant Jordi, que és patró de Catalunya però també ho és de Moscú”, va afirmar l’Elena, la qual va decidir pintar les tradicions catalanes plasmant-les en la seva obra ‘Tradicions de Catalunya’ que s’exposa des de divendres a l’espai cultural de la Ciutadella.

Una trentena de quadres, realitzats a l’oli sobre tela, on es poden contemplar a uns castellers, a Sant Jordi atacant el Drac o una escena del Carnaval de Roses, per exemple.
Una exposició que va ser presentada per Quim Pedret, fotoperiodista i locutor marit de l’Elena, el qual va significar que aquesta exposició va veure la llum ara fa 10 anys a la Casa de Cultura de Llançà i que després de voltar per la comarca de l’Alt Empordà, per Catalunya, per part de la Catalunya Nord fins arribar el dissabte  a la Ciutadella de Roses, “i ens fa molt il·lusió que sigui a Roses, en el meu poble”,  va dir en Quim.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va confessar durant la inauguració de ‘Tradicions de Catalunya’ que “m’agrada la manera de pintar de l’Elena”, i la va felicitar “per la voluntat que ha tingut d’aprendre a parlar la nostra llengua i de pintar la nostra cultura, per tant és un orgull inaugurar aquesta exposició avui –per divendres- aquí a Roses”.

Nascuda a Nizhnekamsk (Rússia), Elena Kudryashova es va traslladar al Japó, on conèixer una altra civilització i una manera diferent de veure l’art. I va ser l’any 2000, quan va arribar a Catalunya, on va rebre la influència del Modernisme de Barcelona o de l’obra d’artistes com Joan Miró, Pablo Picasso o Juan Gris.

Establerta més tard a Vilajuïga, on viu amb Quim Pedret, no ha deixat d’experimentar amb tota mena de materials, ja sigui ceràmica, fusta i or, i amb tota mena de treballs, com ara pintura sobre tela o vidre, escultures, cadires amb núvols, cadires amb cremallera o maletes pintades lligades amb corda.

El ressò de l’obra de Kudryashova s’ha estès per tot Catalunya i ha transcendit fronteres. Les seves creacions han estat emprades en diverses ocasions per promocionar i il·lustrar activitats culturals i per difondre les festes catalanes, o per il·lustrar portades de llibres (EUA, Itàlia). Recentment, la primera cadena pública russa TV1, va emetre un documental sobre les tradicions de Catalunya i va donar rellevància a la imatge del quadre El Sant Jordi de Kudryashova.

Aquest mostra es pot visitar a la Ciutadella de 10 a 21 hores tots  els dies de la setmana fins el 30 de setembre.

elenakudryashovaViladeRosesquimpedret5 quimpedretelenakudryashovaViladeRoses 1 quimpedretelenakudryashovaViladeRoses 4 quimpedretelenakudryashovaViladeRoses 5 quimpedretelenakudryashovaViladeRoses 6 quimpedretelenakudryashovaViladeRoses 7 quimpedretelenakudryashovaViladeRoses ViladeRosesquimpedretelenakudryashova1 ViladeRosesquimpedretelenakudryashova2 ViladeRosesquimpedretelenakudryashova3 ViladeRosesquimpedretelenakudryashova4 ViladeRosesquimpedretelenakudryashova7 elenakudryashovaViladeRosesquimpedret elenakudryashovaViladeRosesquimpedret1 elenakudryashovaViladeRosesquimpedret2 elenakudryashovaViladeRosesquimpedret3 elenakudryashovaViladeRosesquimpedret4
Fotografies del Diari Digital Vila de Roses.cat