Entrevistas

Ignasi Blanch: “Pintar al Mur de Berlín” by Radio Pedret

Ignasi Blanch: “Pintar al Mur de Berlín m’ha permès arribar on sóc ara”

Diari ARA

Afortunat Ignasi Blanch (Roquetes, 1964) és il·lustrador, un dels pocs catalans que van viure la caiguda del Mur de Berlín i l’únic que hi ha pintat. Milions de turistes contemplen cada any la seva obra ‘Parlo d’amor’, patrimoni històric de la capital alemanya

De petit guixava estovalles, parets i totes les llibretes que trobava a Roquetes. Cinquanta anys després és un dels il·lustradors més reconeguts del país. El setembre del 1988, després d’estudiar belles arts, Ignasi Blanch va anar a Berlín a ampliar els seus estudis. Va viure els últims mesos de les dues Alemanyes i també la caiguda del Mur, el 9 de novembre del 1989. Un any després es va convertir en l’únic artista de l’estat espanyol que havia pintat en un dels pocs trams del Mur que queda dret, l’actual East Side Gallery. Va tornar a Catalunya el 1993 i ara coordina l’àrea d’il·lustració de l’Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona.

Com recordes el Berlín del Mur?

El Mur formava part del meu dia a dia. Era increïble saber que a l’altra banda hi havia un Berlín més introspectiu, amb una ideologia política molt diferent i un tipus de gent més trista, apagada, allunyada del món capitalista. Vivia en una illa germanofederal enmig del comunisme.

També vares viure la caiguda del Mur.

Va ser impressionant. El 9 de novembre em vaig despertar amb la notícia a la ràdio i vaig córrer a fer fotografies. Recordo la gent de l’Est amb roba senzilla, amb un gest contingut o reservat, que passaven al Berlín Oest i al·lucinaven amb la llum de les botigues. Molts compraven plàtans, una fruita que desconeixien. Era emotiu veure la gent travessant els controls amb el Trabi, el cotxe de l’època, abraçant-se, plorant. No era del tot conscient del que vivia, però no ho oblidaré mai.

Com arriba un català a pintar un tros del Mur de Berlín?

Christine McLean, una galerista, va aconseguir cedir 1,5 quilòmetres del Mur a artistes de tot el món. La iniciativa es va anunciar al diari. Si residies a la ciutat i havies viscut la caiguda del Mur podies presentar una proposta. Vaig enviar alguns dels meus gravats i en una setmana em van trucar dient que havia estat seleccionat. Era a Barcelona de vacances i vaig haver de tornar.

I vares pintar Parlo d’amor. Per què?

Volia parlar d’amor a la ciutat que m’acollia, i també d’amor a la cultura aliena i a la pròpia. Les tres cares de la pintura són una representació autobiogràfica: la meva arribada a Berlín, el moment de pensar què hi feia en aquella ciutat i quan vaig decidir que m’hi quedava. També volia deixar testimoni del meu treball, i Parlo d’amor era el nom d’una col·lecció dels meus gravats.

Ara pintaries el mateix?

Potser pintaria temes socials, però el que vaig fer s’ajusta al meu treball artístic del moment. Per mi és la memòria d’uns anys molt importants que m’han definit el futur. És la imatge d’aquell Ignasi lluitador que estimava l’art. Gràcies a aquell treball he arribat on sóc ara.

Ha tornat per restaurar-lo tres cops.

Crec que n’hi haurà un quart. Sempre hi trobo pintades. De vegades hi escriuen insults perquè hi vaig escriure la paraula Catalunya. També hi ha parelles que es declaren i escriuen els seus noms a la pintura.

Et molesta?

No m’ofèn perquè havia de ser una obra efímera d’un mes i ja acumula 25 anys. Trobar-hi grafitis i escrits significa que el Mur està viu, però no m’agradaria que quedés tot tapat.

De la teva obra n’han fet souvenirs.

I els col·lecciono. Va ser molt fort el dia que vaig arribar a Berlín i vaig trobar un rellotge amb el meu dibuix a dins i el meu nom gravat al darrere. Sobta que jo hagi de comprar els meus propis souvenirs.

No en treus cap benefici?

El tema de drets sobre el Mur és complicat. Em fan il·lusió aquests souvenirs, però penso que em podrien haver preguntat, almenys, si volia que hi aparegués el meu nom.

L’any 2000 et vàren demanar que reproduís la teva obra a Roquetes.

Va ser un honor i una proposta increïble, sobretot perquè va adquirir un caràcter educatiu per als joves. Quan hi passen per davant pregunten què va significar el Mur de Berlín.

¿Trobes a faltar a Catalunya la cultura artística que hi ha a Berlín?

Aquí som molt ordenats. Costa d’acceptar que es pintin grafitis en cases buides o ocupades. Falta un teixit sòlid que doni suport als artistes.

Una vegada va dir que “tothom hauria de saber dibuixar i cantar, perquè així el món aniria millor”.

Dibuixar o cantar té a veure amb la llibertat d’expressió. Alguns governs volen eliminar la cultura perquè fa que la gent tingui més capacitat de decidir, i això no interessa.

Parlant de decidir, ¿com vius el moment en què es troba el país?

Estem vivint l’autèntica transició. Ho visc amb implicació, amb ganes. Tota la vida m’han dit que no barregi l’art amb la política, i tota la vida he estat prudent, però ara m’importa poc. Al revés, crec que és important mullar-se per crear pensament.

Demà participes en un acte a Barcelona de commemoració dels 25 anys de la caiguda del Mur.

A l’Espai Fabra i Coats. S’ha aixecat un mur on reproduiré un Parlo d’amor adaptat al moment actual, amb un caràcter social. També hi pintarà Thierry Noir, un dels pintors de l’East Side Gallery que més ha lluitat per la memòria del Mur.

Marc Toro del diari www.ara.cat

Elena Kudryashova amb Empordà TV, by Radio Pedret

Elena Kudryashova atenent a Empordà TV 
Càmera Jordi Fábregas El so original té els drets reservats

Càmera de ORP TV Quim Pedret i Música Jordi Padreny
Espai d’Art de la Ciutadella de Roses
30 Juliol 2016
Alt Empordà

Quim Pedret

‘El Mirador’ d’Empordà TV i Elena Kudryashova, by Radio Pedret

La pintora russa Elena Kudryashova als Estudis de Empordà TV

 

Elena Kudryashova és entrevistada al programa ‘El Mirador’ d’Empordà TV de Roses, que dirigeix en Juama Abuin Salido.
Podia heber posar una fotografia, però he posat un trosset de filmació, ja que són molts més fotogrames per segon i amb la música al piano del mestre Jordi Padreny

El so amb l’entrevista sencera la trobareu sintonitzant Empordà TV, en el seu Canal You Tube, a la seva pagina web, o al meu mur del Facebook.

Gràcies amics per entendre que un canal de TV té els drets reservats.
Moltes Gràcies Juanma Abuin i José Manuel Segade per les vostres atencions
Gravat a Roses el 25 de juliol de 2016 als estudis d’Empordà TV de Roses
Muntat a Vilajuïga
Alt Empordà

Quim Pedret i Rovira

Joan Plana Sagué és “El Meu Convidat”, by Ona Radio Quim Pedret


Joan Plana Sagué és “El Meu Convidat” a Ona Radio Quim Pedret

El programa mensual “El meu convidat” a ‘La Casa de la Ràdio’, ens porta avui al Cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya per les eleccions vinents municipals a Roses (Alt Empordà), en Joan Plana i Sagué
Benvinguts sigueu

Moltes Gràcies

Una estona amb el President Artur Mas, by Quim Pedret

 “Inclòs quan guardo silenci, procuro fer-ho sense ofendre”   Quim Pedret

 Crec que va ser el President Tarradellas, que va dir: ‘Si no respectem a la persona, almenys respectem el seu càrrec’
i podem afegir: ‘Sino respectem el seu càrrec, respectem la persona’
Quanta raó tenia!
QuimPedretArturMas
El President de la Generalitat Artur Mas, amb el Quim Pedret 
                      Fotografia: Sergi Pedret i Kudryashova
 
La Vida
“No és
com te la donen
sinó
com te la prens”

Veig massa sovint, amb molta tristesa i vergonya aliena, que molts estan perdent tota mena de valors en vers a quasi tot i a tots

Amb això, vull dir amics meus, catalans o no, de dretes o d’esquerres,….que si tots no defensem i lluitem pel que és, o creiem que és nostre, sigui una llengua, la cultura, un amic, un president, les nostres institucions i els nostres símbols d’identitat, no caldrà que ningú de nosaltres esperi que des de fora o des de dins de Catalunya ens respectin a nosaltres i malauradament, ja que voldria dir que molts no sabran mai el que és el respecte en vers a ells mateixos.
No sé si vaig triar el millor, segurament que sí, però el millor em va escollir a mi
R.Tagore
President Mas i amic Artur
Moltes Gràcies per tots els bons moments 


Quim Pedret i Rovira

Artur Mas a ‘Radio Estel’ el 28 Maig 2015, by Ona Radio Quim Pedret

dijous, 28 de maig de 2015
Ràdio Estel
“L’Església catalana hauria d’estar, i en part jo crec que ho està, a favor del poble de Catalunya, que molt majoritàriament vol decidir el futur del pais”
Artur Mas

PinturaArturMasKudryashovaquimpedret1Artur Mas i Gavarró, President de la Generalitat de Catalunya

Artur Mas va carregar durament contra la reacció que està tenint l’estat espanyol amb la ingerència de la policia espanyola en una investigació dels Mossos d’Esquadra, bàsicament perquè s’ha posat en perill, segons el president de la Generalitat, la integritat de la ciutadania.  

ArturmasquimpedretRadioEstel

Entrevista a Artur Mas

Mas va assegurar que no tot s’hi val, en la lluita d’Espanya contra el procés català.

“Amb un estat diferent de l’espanyol, un cas així hauria causat autèntics estralls i hauria provocar dimissions en cadena.

“S’ha convertit en un atac del govern central cap a les institucions catalanes, dient-nos que no estem preparats, que som deslleials i que no ens mereixem res”

“És brutal i és el mon al revés i això és l’essència de l’estat espanyol desgraciadament”,

 

Quimpedretarturmasradiestel

Podeu escoltar l’entrevista sencera a Artur Mas, president del govern català, clicant damunt de l’anagrama de Ràdio Estel.

 

Quim Pedret